Chrome biedt DuckDuckGo als standaardzoekmachine

Ongeveer 96% van het bezoekersverkeer is afkomstig uit zoekmachine Google. In opkomst is echter de privacybewuste zoekmachine DuckDuckGo, die nu al dagelijks tientallen miljoenen zoekopdrachten verwerkt en daarmee record op record breekt. Het is aanleiding voor Google om DuckDuckGo nu toe te voegen als standaardzoekmachine in zijn browser Chrome.

Zoekmachine DuckDuckGo breekt eigen record

Nieuwe versie uitgebracht: Chrome 73

Gebruikers van DuckDuckGo konden hun favoriete zoekmachine tot nu toe ook al in Chrome gebruiken, alleen werkte dat wel wat omslachtiger. Ze moesten hiervoor direct naar de homepage van DuckDuckGo gaan of een speciale extensie installeren. Met de recente release van Chrome 73 is het nu mogelijk om direct vanuit de adresbalk te zoeken.

Daarmee komt Google tegemoet aan een veelgehoorde wens van gebruikers, want de roep om privacygeoriënteerde oplossingen wordt in de samenleving steeds groter. De hack van Google+ en het Cambridge Analytica-schandaal zijn slechts enkele voorbeelden van de manier waarop privacygevoelige informatie in de handen van kwaadwillenden belandde.

Kritiek op grote spelers in de markt

Het zijn met name de grote techbedrijven die enorme hoeveelheden persoonsgegevens verzamelen en daarom gaan er in de Verenigde Staten zelfs stemmen op om deze monopolisten op te knippen in minder machtige, kleinere bedrijven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Facebook, Amazon, Apple en ook Google zich iets toeschietelijker opstellen naar concurrerende spelers in de markt.

Een goede ontwikkeling, want meer keuzeopties zijn voor de consument altijd beter. Nu is het niet zo dat Google het nieuwe beleid teveel ten koste van zijn eigen zoekmachine wil laten gaan. Daarom moeten gebruikers in Chrome eerst naar Instellingen > Zoekmachine gaan om DuckDuckGo als standaardzoekmachine in te stellen.

DuckDuckGo in Nederland als standaardoptie in Chrome

DuckDuckGo zal overigens niet in alle landen als standaardoptie in Chrome verschijnen. In Nederland en België doet het dat wel, net als in veel andere Europese landen. Eerst moet je de browser wel updaten naar versie 73 om de veranderingen te kunnen doorvoeren.

De handreiking van Google naar DuckDuckGo is waarschijnlijk zeker niet de laatste die een groot techconcern zal doen naar een concurrent. In het verleden zagen we al hoe Microsoft werd afgestraft door zijn eigen browser Internet Explorer standaard te installeren op Windows-computers. Hiermee drukte het de concurrerende browser Netscape op agressieve wijze van de markt. Een effectieve tactiek, maar eentje die wel leidde tot veel rechtszaken en imagoschade voor Microsoft.

Google is zich ervan bewust dat dergelijke strategieën anno 2019 niet meer goed werken. Het geeft een bedrijf als DuckDuckGo iets meer speelruimte om concurrerend te zijn, zonder dat dit al teveel ten koste gaat van de eigen producten. DuckDuckGo spint er garen bij, want afgelopen januari brak de zoekmachine een nieuw record met 1 miljard zoekopdrachten in die maand.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top