Google introduceert nieuwe testtool voor SEO

Google introduceert eens in de zoveel tijd een nieuwe tool die webmasters moet helpen bij het optimaliseren van hun website. Ook recent heeft het zoekmachinebedrijf hiervoor een nieuw hulpmiddel ontwikkeld in de vorm van web.dev. Dit handige platform helpt om meerdere aspecten op een website te meten, waaronder ook de prestaties op het gebied van SEO.

Google introduceert nieuwe testtool voor SEO

Verbeterpunten en concrete aanbevelingen

Op dit moment verkeert web.dev nog in de bètafase, maar kan de tool al wel volop worden gebruikt. De bedoeling van Google is met name om webmasters te helpen om zaken op hun site te ontdekken die afbreuk doen aan de gebruiksvriendelijkheid ervan. Vaak zijn dit verouderde technieken of designkeuzes die de reis van de bezoeker op de website nodeloos omslachtig maken.

De tool constateert niet alleen welke zaken op een website voor verbetering vatbaar zijn, maar doet ook concrete aanbevelingen om problemen op te lossen. Volgens Google is web.dev het resultaat van meer dan 10 jaar ervaring met onderzoek naar de behoeften die leven onder gebruikers. En wat blijkt: er zijn een aantal veelvoorkomende knelpunten die veel websites met elkaar delen.

Gebruikerservaring kan op veel websites beter

De kernboodschap van Google is dat gebruikers op internet zo snel mogelijk datgene willen vinden waar ze naar op zoek zijn. Alle elementen die deze zoektocht onnodig lang laten duren – van onjuiste zoekresultaten tot een slechte navigatie op de website – doen afbreuk aan de gebruikerservaring en zorgen ervoor dat bezoekers al snel weer wegklikken.

Volgens Google is het met de moderne middelen mogelijk om mensen op elke website een gebruikerservaring te bieden die voldoet aan de minimale criteria op alle relevante gebieden. Denk hierbij onder meer aan gebieden zoals SEO, laadsnelheid en navigatie. Web.dev spoort problemen op deze vlakken op en doet aanbevelingen om de gebruikerservaring te verbeteren.

Download een gedetailleerd rapport

In totaal onderscheidt web.dev 6 deelgebieden waarop de tool een website test. Dit zijn vrij vertaald laadtijd, betrouwbaarheid, veiligheid, SEO, mobielvriendelijkheid en toegankelijkheid. Blijkt je website op een of meerdere van deze vlakken ondermaats te scoren? Dan krijg je tips hoe je jouw site sneller, veiliger en vindbaarder kunt maken.

Aanbevelingen presenteert web.dev in volgorde van prioriteit: de maatregel die het meest positieve effect gaat hebben op de gebruikerservaring staat bovenaan. Dit maakt het voor webmasters minder moeilijk om te kiezen en zorgt ervoor dat zij sneller aan de slag kunnen met de geboden informatie. Tot slot zijn alle testresultaten en aanbevelingen te downloaden in één overzichtelijk rapport.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top