Google lanceert Accelerated Mobile Pages

Afgelopen maand was het zover: Google kondigde officieel aan Accelerated Mobile Pages te lanceren in februari 2016. Deze nieuwe technologie, ook wel te vertalen naar Versnelde Mobiele Pagina’s, is inmiddels succesvol getest en belooft de mobiele gebruikerservaring voorgoed te veranderen.

Gebruikerservaring nog altijd leidend

Het is altijd Google’s doelstelling geweest om gebruikers zo snel mogelijk te voorzien van het juiste antwoord op hun vragen. Websites met een goede gebruikerservaring en een hoge laadsnelheid profiteren dan ook van grote ranking voordelen in het algoritme van de zoekmachine.

Inmiddels is meer dan de helft van de zoekopdrachten afkomstig van mobiele apparaten. Een goede mobiele gebruikerservaring wordt voor Google daarom steeds belangrijker. Met name de gebrekkige mobiele laadsnelheid van veel mobiele websites is de zoekmachinegigant een doorn in het oog. Uit onderzoek blijkt onder meer dat maar liefst 40% van de gebruikers vroegtijdig een website verlaat die meer dan 3 seconden nodig heeft om te laden.

Mobiele pagina’s laden onmiddellijk

Dit alles vormde de aanleiding voor het zogenaamde Accelerated Mobile Pages project, een open source initiatief om de laadsnelheid van mobiele webpagina’s drastisch te verbeteren. Webmasters kunnen voor mobiel geoptimaliseerde content creëren, die onmiddellijk laadt wanneer gebruikers erop klikken in de zoekresultaten van Google.

De techniek is inmiddels succesvol getest door een select aantal webmasters, maar komt eind februari voor iedereen beschikbaar. Volgens Google is het echter niet nodig om tot die tijd te wachten met het optimaliseren van content. Het lijkt erop dat Accelerated Mobile Pages in 2016 een ware revolutie gaan betekenen. Het is dan ook aan te bevelen om zo snel mogelijk bekend te raken met de nieuwe techniek en deze direct te implementeren.

Een Accelerated Mobile Page maken

Volg de instructies van Google op deze pagina om je eerste Accelerated Mobile Page te maken. Hier wordt uitgelegd welke stappen noodzakelijk zijn. Voor ervaren webmasters zijn deze stappen uitermate eenvoudig. Zo moet er onder meer een stukje boilerplate code en marked up afbeelding worden toegevoegd, waarna de stijl van de webpagina wordt gecreëerd met behulp van CSS.

Wanneer de pagina eenmaal gereed is, kun je deze valideren met de Chrome DevTools Console. Als alles in orde is, is je eerste Accelerated Mobile Page klaar om gepubliceerd te worden.
Vooralsnog lijkt het erop dat deze stappen noodzakelijk zijn bij het publiceren van elke nieuwe pagina content in de toekomst.

Wanneer je met terugwerkende kracht je oude webpagina’s Accelerated Mobile Pages wilt maken, kun je volgens Google maar beter direct beginnen. Het bedrijf laat weten dat er in het komende jaar nog veel informatie volgt over het Accelerated Mobile Pages project. Natuurlijk houden wij je op de hoogte!

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top