Google neemt maatregelen tegen nepnieuws

Nepnieuws: er is de laatste tijd veel over te doen in landelijke media. Ook Google is dit soort onjuiste berichtgeving een doorn in het oog, zo blijkt uit de flinke hoeveelheid maatregelen die de zoekmachine er in het afgelopen jaar tegen trof. In de laatste maanden van 2016 werden honderden adverteerders en vele miljoenen advertenties uit het advertentienetwerk verwijderd.

Google blokkeert advertenties

Google blokkeert advertenties

Nieuw beleid bestrijdt onjuiste weergave van feiten

Deze informatie is te vinden in Google’s Bad Ads Report, een rapport waarin de zoekgigant alle genomen maatregelen tegen misleidende content heeft gepresenteerd. Het gaat om een nieuw beleid waarin actief wordt opgetreden tegen onjuiste weergave van de feiten. Met name advertenties blijken zich hier vaak schuldig aan te maken.

Sinds november en december 2016 verwijderde Google naar aanleiding hiervan al 200 adverteerders uit het advertentienetwerk. In totaal werden in deze maanden 540 sites beoordeeld. 340 hiervan werden weliswaar niet definitief verwijderd, maar kregen wel opdracht van de zoekmachine hun uitingen inhoudelijk aan te passen.

Bijna twee biljoen advertenties geblokkeerd

Dit is de eerste keer dat Google een speciaal hoofdstuk aan nepnieuws wijdt in zijn Bad Ads Report. Geheel verrassend is het niet te noemen, want het betreft een actueel thema waarvan al langer bekend is dat het ook de zoekmachine raakt. Publicatie van nepnieuws hindert Google namelijk in zijn inspanningen om de zoekmachinegebruiker direct te voorzien van de best mogelijke informatie.

Naast het hoofdstuk over nepnieuws, gaat Google ook nader in op het aantal advertenties dat is verwijderd. Maar liefst 1,7 biljoen (!) advertenties werden in 2016 geblokkeerd omdat ze niet voldeden aan de gebruiksvoorwaarden van het advertentienetwerk. Dit is maar liefst twee keer zo veel als in het voorgaande jaar. Hoog in Google komen met een dubieuze advertentie wordt dan ook steeds moeilijker.

Verschillende soorten advertenties verwijderd

Uit Google’s rapport kwamen verder nog enkele interessante statistieken naar voren. Sinds het verbannen van advertenties voor woekerleningen in 2016, werden meer dan 5 miljoen van het advertentienetwerk verwijderd. Ook adverteren met illegale goederen is niet langer toegestaan: 68 miljoen advertenties werden geblokkeerd ten opzichte van 12,5 miljoen in het jaar ervoor. Ongeacht het thema van een advertentie, houdt Google ook niet van misleiding: 80 miljoen misleidende reclame-uitingen werden definitief verwijderd.

In het afgelopen jaar probeerden veel adverteerders van ongewenste advertenties Google’s algoritme weer te omzeilen. De detectiemethoden van het bedrijf worden echter steeds verfijnder; 7 miljoen advertenties die detectie probeerden te vermijden, werden verwijderd. Verwijdering van al deze sites en advertenties gebeurt overigens volautomatisch. Als dit handmatig had gemoeten, had het tientallen tot wel honderden jaren in beslag genomen.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top