Google PageSpeed Insights meet nu snelheid in de praktijk

Google’s bekende PageSpeed Insights tool kan sinds kort meten hoe snel een pagina inlaadt in de echte wereld. Voorheen gaf de tool weliswaar ook een indicatie van de laadsnelheid, maar die score was gebaseerd op een statische lijst van beoordelingscriteria. Hierdoor was de uiteindelijke score niet gebaseerd op de échte snelheid, maar vooral op een inschatting daarvan.

PageSpeed Insights meet laadsnelheid website

Laadsnelheid website van groot belang

Inmiddels heeft PageSpeed Insights nieuwe functionaliteit gekregen, waardoor belangrijke snelheidsgegevens direct uit het Chrome User Experience Report wordt gehaald. De verwachting van experts is dat de scores in de tool de werkelijkheid hierdoor een stuk dichter zullen benaderen.

Dat is belangrijk, want de laadsnelheid van een website is een van de belangrijkere ranking factoren voor een hoge positie in Google. Ook de kans op een terugkerend bezoekerspubliek en een hogere conversieratio neemt significant toe naarmate de laadsnelheid van een pagina minder wordt.

Als je website in PageSpeed Insights inmiddels al een tijdlang dezelfde score heeft, kijk dan niet raar op als dit bij de eerstvolgende meting is veranderd. Huidige scores worden namelijk aangepast op basis van de nieuwe functionaliteit, waardoor de nieuwste inschatting representatiever is voor de werkelijke situatie.

Nieuw PageSpeed Insights rapport

Niet alleen is de meting in Google PageSpeed Insights accurater dan ooit tevoren, ook het rapport van de tool is door de toevoeging van de nieuwe functionaliteit geheel vernieuwd. Zo wordt de snelheidsscore ruwweg opgedeeld in de categorieën Snel, Gemiddeld en Langzaam en wordt de optimalisatiescore uitgedrukt in Goed, Gemiddeld en Slecht. Deze laatste score is voornamelijk gestoeld op de ruimte die er nog is voor prestatieverbetering.

Ook interessant is de zogenaamde Page Load Distribution, die voor een specifieke pagina laat zien hoe snel deze inlaadt op basis van FCP en DCL events in het Chrome User Experience Report. Tegelijkertijd geven de paginastatistieken weer of de pagina sneller zou kunnen zijn als de ontwikkelaar aanpassingen doet op het gebied van weergave en functionaliteit.

De laatste rapportcategorie die we willen benoemen, zijn de optimalisatiesuggesties. Deze lijst met aanbevelingen laat in één oogopslag zien welke verbeteringen de laadsnelheid van een pagina in belangrijke mate kunnen verhogen. Als de pagina reeds snel inlaadt, kan het zijn dat er binnen deze categorie geen suggesties worden weergegeven.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top