Google-penalty voor misleidende mobiele redirects

De content van een website wordt tegenwoordig op elk apparaat vaak nét iets anders weergegeven. Zo maken desktopversies van websites vaak gebruik van grote afbeeldingen en menu-items, terwijl de mobielvriendelijke variant van de site is geoptimaliseerd om zo efficiënt mogelijk weergegeven te worden op de kleine schermen van mobiele apparaten.

Mobiele redirects mogen niet misleidend zijn

Mobiele redirects mogen niet misleidend zijn

Mobiele redirects mogen niet misleidend zijn

Het aanbrengen van een mobiele redirect (bijvoorbeeld van webton.be/url1 naar m.webton.be/url1) is dan ook bedoeld om mobiele bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Het omleiden van deze bezoekers naar geheel andere content die niet beschikbaar is gemaakt voor de crawler van een zoekmachine is echter niet de bedoeling.

Dit soort verborgen redirects gaan ten koste van de kwaliteit van de zoekresultaten en staan dan ook haaks op Google’s richtlijnen voor webmasters. In het verleden heeft de zoekgigant webmasters al meermaals gewaarschuwd deze misleidende mobiele omleidingen niet aan te brengen. Inmiddels heeft Google actie ondernomen tegen eenieder die deze waarschuwingen in de wind heeft geslagen.

Vind en verwijder de verborgen omleidingen

Gister maakte het bedrijf op Google+ bekend dat het Google Webmaster Team handmatige penalties heeft uitgedeeld aan sites die zich schuldig maken aan deze praktijken. Heb jij ook verborgen mobiele redirects toegepast en staat je site plots niet meer hoog in Google? Dan is de kans groot dat je website is gestraft door Google.

In dit artikel legt het zoekbedrijf uit hoe je verborgen omleidingen op je website kunt achterhalen en verwijderen. Dit kan onder meer door je website zelf te testen op een mobiel apparaat, goed te luisteren naar eventuele klachten van bezoekers en de analysegegevens van je website regelmatig te controleren.

Dien een verzoek tot heroverweging in bij Google

Is er wel sprake van mobiele redirects op je site maar heb je deze niet zelf aangebracht? Dan is er een kans dat je website is gehackt of dat de omleidingen worden veroorzaakt door scripts of elementen van derden. Verwijder het script of element en bekijk je site op een mobiel apparaat om te controleren of de verborgen omleiding is verdwenen.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen, kun je een verzoek bij Google indienen om de handmatige penalty te verwijderen. Bevat jouw website misleidende mobiele omleidingen maar ben je hiervoor nog niet gestraft? Dan raden wij je aan deze zo snel mogelijk te verwijderen, want Google let hier tegenwoordig scherp op.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top