Google waarschuwt voor gastbloggen

Google heeft webmasters gisteren gewaarschuwd voor de risico’s van gastbloggen. Dit is de techniek waarbij content op een andere website wordt gepubliceerd, met als doel op die manier backlinks naar de eigen website te vergaren. Gastbloggen is al jarenlang een veel toegepaste techniek door SEO-specialisten en daarom verdient de waarschuwing van Google extra aandacht.

Gastbloggen

Principe achter gastbloggen is niet verkeerd

In principe heeft Google niets tegen het concept van een gastblog, zo maakt het bedrijf duidelijk. Een webmaster heeft het volste recht op zijn website een artikel van iemand anders te plaatsen, als dit bijvoorbeeld aantoonbaar een expert is in een bepaald vakgebied. De gastblog biedt dan inhoudelijke meerwaarde ten opzichte van de andere content op de site.

De laatste tijd signaleert de zoekmachine echter een zorgwekkende stijging van het aantal spammy links in gastblogartikelen. Na onderzoek blijkt de auteur in kwestie zijn content over een groot netwerk van sites te verspreiden, waarbij in elk artikel overgeoptimaliseerde links naar dezelfde website zijn verwerkt. De inhoudelijke meerwaarde van deze content is echter zeer twijfelachtig.

Google hanteert strengere criteria voor gastblogs

Het is logisch dat Google ageert tegen dergelijke overgeoptimaliseerde content. Het bedrijf streeft naar een online web met content van hoge kwaliteit. Kwaliteit en overoptimalisatie gaan niet goed samen. De zoekmachine gaat daarom niet alleen scherper letten op de inhoudelijke meerwaarde van gastblogs, maar houdt ook de volgende aspecten nauwlettend in het oog:

  • Gebruik van teveel zoekwoorden in de anchor text van links in een gastblog
  • Gebruik van opvallend veel websites om gastblogs van dezelfde auteur op te verspreiden
  • Gebruik van gastblogauteurs die geen expert zijn in het onderwerp
  • Gebruik van vergelijkbare informatie in verschillende gastblogartikelen

Vermijd de schijn van overoptimalisatie

Op het moment dat je gastblogs aan een of meerdere van bovenstaande criteria voldoen, belandt je website in de gevarenzone. Je riskeert dan een vergelijkbare penalty als bij overgeoptimaliseerde linkbuilding methoden. Hierdoor komt je site niet hoger in de zoekresultaten, maar juist lager. Ook als je gastblogs van anderen op je eigen site plaatst, is het aan te raden om links bij twijfel voor de zekerheid te nofollowen.

De verstandigste strategie is dan ook nog altijd om de intentie van de gebruiker in het achterhoofd te houden bij het schrijven en plaatsen van artikelen. Gastblogs vormen hierop geen uitzondering. Heb je de unieke kans om een artikel van een absolute specialist in jouw niche te plaatsen? Dan ziet Google hier zeker de meerwaarde van in. In alle andere gevallen, is voorzichtigheid geboden.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top