Is jouw WordPress-site vanaf december ook onveilig?

Bijna 60% van de WordPress-websites gebruikt de verouderde PHP-versies 5.6 en 7.0. Vanaf komende maand verschijnen er voor deze versies echter geen beveiligingsupdates meer. Dat betekent dat al deze websites vanaf december extra kwetsbaar zijn voor beveiligingsrisico’s. Draait jouw WordPress-site ook op PHP-versie 5.6 of 7.0? Lees dan vooral verder.

Is jouw WordPress-site vanaf december ook onveilig?

Wat is PHP en waarom zijn beveiligingsupdates nodig?

PHP is een van de bekendste scripttalen die wordt ingezet bij het bouwen van websites. Zoals zoveel software wordt er ook van PHP regelmatig een nieuwe versie uitgebracht die vaak beter, sneller en – niet onbelangrijk – veiliger is. Dat laatste komt niet in het minst door de regelmatige beveiligingsupdates die de nieuwste PHP-versies periodiek ontvangen.

Ook Content Management Systemen zoals WordPress krijgen updates zodat ze in staat zijn om de laatste prestatieverbeteringen in scripttalen zoals PHP optimaal te benutten. Komende maand komt daar in elk geval een einde aan voor PHP 5.6 en 7.0, want de ondersteuning in de vorm van beveiligingsupdates stopt per respectievelijk 31 en 3 december.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een beveiligingslek?

Waarom, zo vraag jij je misschien af, stoppen bedrijven met het uitbrengen van nieuwe beveiligingsupdates? De reden is simpel: een onderneming ondersteunt zijn product maar maximaal een bepaald aantal jaren. Daarna is het onderhoud te kostbaar en worden gebruikers aangemoedigd om over te stappen naar nieuwere versies. PHP vormt hierop geen uitzondering.

Wat betekent dit nu voor jouw WordPress-site? Helaas hebben we geen goed nieuws: zodra de ondersteuning stopt, is je website enorm kwetsbaar voor hackers die profiteren van beveiligingslekken. En we hoeven je niet te vertellen wat een hack voor je website kan betekenen. Het kan je rankings in Google doen instorten en zelfs de nekslag voor je bedrijf betekenen.

Hoe upgrade ik de PHP-versie van mijn WordPress-website?

Wil je bovenstaand doemscenario voorkomen? Dan adviseren we je om zo spoedig mogelijk te upgraden naar de nieuwste versie van PHP. Als je niet weet welke PHP-versie je op dit moment hebt, kun je op het controlepaneel van je webhoster inloggen om dit in één oogopslag te zien. Als handig alternatief kun je hiervoor ook de bekende WordPress phpinfo() plugin gebruiken.

We begrijpen dat je het ongetwijfeld druk hebt en liever aandacht besteed aan online marketing en SEO dan aan technische beveiligingskwesties. Maar vergis je niet: één hack kan al je harde werk van de afgelopen jaren in één klap teniet doen. Maak daarom tussen het linkbuilden en content schrijven door even tijd vrij om je PHP-versie te checken en te updaten. Succes!

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top