Wat is nieuw in WordPress 4.8?

Enkele dagen geleden is de onlangs aangekondigde WordPress-update definitief uitgebracht. In de nieuwe versie 4.8 zijn voornamelijk verbeteringen doorgevoerd op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Zo zijn zowel links als widgets gemakkelijker te bewerken. Hieronder vertellen we er alles over.

WordPress 4.8

Afbeeldingen, audio en video in widgets

In voorgaande WordPress-versies was het niet eenvoudig om afbeeldingen aan widgets toe te voegen. Dat kon alleen door middel van HTML-code, die de meeste gebruikers niet beheersen. In versie 4.8 is deze functionaliteit daarom toegevoegd in de gebruikersinterface. Met enkele muisklikken voeg je nu een afbeelding toe aan een widget.

Net zo populair als afbeeldingen, zijn video’s. Steeds vaker wordt geschreven content aangevuld met videocontent en daarom was het ontbreken van de optie om dit aan widgets toe te voegen voor veel gebruikers een pijnlijk gemis. Ook daar is nu verandering in gekomen, want video’s kun je op dezelfde manier aan widgets toevoegen als afbeeldingen.

Sterk in opkomst is ook audiocontent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan audiobooks, maar ook aan podcasts. Met name de laatstgenoemde categorie leent zich bij uitstek voor embedding in een widget en dat gaat nu gemakkelijker dan ooit tevoren. Kies het bestand dat je wilt toevoegen de widget geeft het weer in de vorm van een overzichtelijke audiobalk inclusief doorspoel- en volumeopties.

Vernieuwde WordPress widgets

Eenvoudiger bewerken van tekst en links

Hoewel een moderne website zowel afbeeldingen, video als audio bevat, bestaat het leeuwendeel nog altijd uit geschreven content. Het opmaken van deze content was in widgets niet altijd eenvoudig, want ook dit moest in HTML-code gebeuren. Ogenschijnlijk simpele opmaakstijlen zoals vet, cursief en het toevoegen van opsommingen en lijsten vergden veel tijd en energie. Dat is in WordPress 4.8 veranderd, want elke widget bevat nu een visuele editor die alle bovengenoemde functionaliteiten standaard bevat.

Ook het bewerken van links, traditioneel een ander pijnpunt voor WordPress-gebruikers, is een stuk gemakkelijker geworden. Daar waar het toevoegen van extra tekst aan een bestaande anchor text je voorheen dwong om de hele link opnieuw toe te voegen, kun je bestaande links nu naar hartenlust bewerken. Prettig voor content marketeers en andere SEO-specialisten, die interne linking intensief inzetten om bovenaan in de zoekresultaten te komen.

Hoewel WordPress 4.8 het makkelijker maakt om basale opmaakstijlen en content toe te voegen, geldt dat voor de implementatie van geavanceerdere elementen nog altijd programmeerexpertise noodzakelijk is. Voor een unieke site is het inschakelen van een WordPress-websitebouwer dan ook bepaald geen overbodige luxe. Meer weten? Mail naar info@webton.be of bel ons op +32 38080242.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top