Laadsnelheid in zomer 2018 ook ranking factor voor mobiel

Google heeft aangekondigd dat de laadsnelheid van een pagina vanaf juli 2018 ook voor mobiele zoekopdrachten meetelt als ranking factor. Voor desktop zoekopdrachten was dit reeds vanaf 2010 het geval, maar voor mobiel heeft Google besloten deze maatregel nu pas in te voeren. Dat betekent dat het nog belangrijker wordt om aandacht te besteden aan een goede laadsnelheid van je website.

Laadsnelheid op mobiel steeds belangrijker

Invloed update nog niet te controleren

Hoewel Google de update gewichtig aankondigt als de Speed Update, geldt hij in eerste instantie nog niet voor alle pagina’s op mobiel. Alleen de pagina’s die het langzaamst inladen, worden hierop door het algoritme beoordeeld. In feite betekent dit dat de nieuwe update vooral een soort straf is voor de websites die hun mobiele laadsnelheid nog niet op orde hebben.

Is de laadsnelheid van jouw website op mobiel niet geweldig, maar ook niet dramatisch? Dan twijfel je waarschijnlijk of jouw site nadelen gaat ondervinden van de Speed Update. Helaas is er vooralsnog geen middel waarmee je dit kunt controleren, want Google heeft hiervoor geen tool uitgebracht. Hierdoor kan het nooit kwaad om je website voor de zekerheid zo snel mogelijk te maken.

Gebruikersintentie nog altijd belangrijkst

Bovenstaande lezing wordt ook nog eens bevestigd door Google zelf. Het bedrijf adviseert ontwikkelaars lang en diep na te denken over de manier waarop de snelheid van een pagina de ervaring van de bezoekende gebruiker beïnvloedt. Dit heeft alleen al grote invloed op belangrijke metrics zoals de Bounce Rate en Time On Site.

Hoewel snelheid ontegenzeggelijk steeds belangrijker wordt als ranking factor op zowel desktop als mobiel, moet het gebruikersintentie volgens Google nog altijd voor zich dulden als het gaat om invloed op de zoekresultaten. Met andere woorden: heb jij een ietwat trage website die verreweg het beste antwoord biedt op de vraag van de gebruiker, dan is de kans nog steeds groot dat je hoog rankt.

Speel in op deze algoritme update

Gelukkig is dus nog niet alle hoop verloren als je een trage website hebt. De vraag is echter wel hoe sterk de invloed van paginasnelheid als ranking factor nog gaat toenemen. De verwachting is dat Google de druk om een goede website-ervaring te bieden alsmaar opvoert, dus vanuit dat opzicht is het wellicht verstandig hier nu al op in te spelen.

Niet alleen bied je jouw website hiermee op korte termijn de kans op hogere rankings, maar ook bescherm je jezelf tegen plotselinge en onverwachte algoritme updates in de toekomst. Dat geldt ook als je binnenkort een nieuwe website start. Wil je bijvoorbeeld een WordPress website bouwen tegen de laagst mogelijke kosten? Bezuinig dan in elk geval niet op elementen die de snelheid beïnvloeden.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top