Wat is Linkbuilden?

linkbuilding scanLinkbuilden: het is een veelgehoorde term binnen de SEO-wereld. Maar wat is linkbuilding nu precies en hoe kunt u het gebruiken om uw online doelen te bereiken? In dit artikel leggen wij niet alleen het effect van linkbuilding uit, maar geven we ook diverse waardevolle linkbuilden tips om uw website hoog in Google te laten ranken.

De meeste mensen zijn al wel bekend met de term zoekmachine optimalisatie, ook wel bekend als SEO (Search Engine Optimization). In feite is dit niets anders dan het optimaliseren van een website om zo goed mogelijk gevonden te worden in zoekmachines zoals Google. Er zijn talloze manieren om een website te optimaliseren en linkbuilding is slechts één van deze manieren.

Waarin linkbuilden echter verschilt van andere optimalisatie methodes, is het effect ervan. Daar waar veel andere SEO-technieken vaak een bescheiden bijdrage leveren aan de ranking van een webpagina in Google, is het positieve effect van linkbuilden in potentie enorm. Strategisch linkbuilden is dan ook een vereiste om het maximale effect te sorteren.

Linkbuilden: benut de kracht van backlinks om hoger in Google te komen

Linkbuilden: benut de kracht van backlinks om hoger in Google te komen

Wat is linkbuilden?

Goed, het is duidelijk dat linkbuilden een grote bijdrage kan leveren aan de positie van een website in de zoekresultaten. Maar wat is linkbuilden nu eigenlijk en hoe werkt het precies? Om dat uit te leggen, moeten we eerst kijken naar de manier waarop Google links gebruikt om de waarde en relevantie van een website te bepalen.

Google beoordeelt een website allereerst op de inhoud. Dit is waar zoekmachine optimalisatie om de hoek komt kijken: we optimaliseren zaken zoals titels, kopjes, URL’s, zoekwoorden, alt tags en interne links. Ook zorgen we ervoor dat de website technisch goed in elkaar steekt en gebruiken we bij voorkeur een responsive webdesign om een mobielvriendelijke gebruikerservaring te stimuleren.

Het optimaliseren van al deze zaken op de website wordt ook wel on-page SEO genoemd. Net zo belangrijk is echter de zogenaamde off-page SEO: dit is het optimaliseren van alle elementen die zich buiten de website afspelen. Denk hierbij niet alleen aan de aanwezigheid van social media kanalen, maar ook aan het verzamelen van externe links (backlinks) naar de website, oftewel: linkbuilden.

Het grote effect van linkbuilding

De verdeling tussen on-page en off-page SEO-factoren is in feite heel logisch. De on-page SEO factoren bepalen hoe relevant een webpagina volgens het algoritme van Google is, terwijl de off-page SEO-factoren (met name de backlinks naar de site) bepalen hoe relevant een webpagina volgens échte gebruikers is.

Dit laatste is voor Google een zeer belangrijke indicatie voor de daadwerkelijke relevantie van de website. Hoe vaker gebruikers een link plaatsen naar een website, hoe groter immers de kans dat deze website waardevolle informatie bevat en een autoriteit is binnen het vakgebied. Het gevolg is dat de zoekmachine deze site hoger in de zoekresultaten plaatst.

Strategisch linkbuilden: hoe werkt het?

Linkbuilden is verreweg het belangrijkste onderdeel van off-page SEO en kan daarmee een gigantische invloed uitoefenen op de ranking van een site in de zoekresultaten. Vaak proberen webmasters dan ook zoveel mogelijk backlinks naar hun website te verzamelen, in de hoop zo snel mogelijk in Google te stijgen.

Hier gaat het helaas maar al te vaak mis. Google ziet backlinks als een belangrijke indicatie van de reputatie en autoriteit van een website. Wanneer een webmaster overduidelijk het aantal backlinks probeert te manipuleren, vormt het linkprofiel echter niet langer een betrouwbare indicator. De zoekgigant doet er daarom alles aan om dit soort manipulatie te voorkomen en te bestraffen.

Betekent dit dan dat linkbuilden per definitie een laakbare praktijk is? Absoluut niet! Strategisch linkbuilden maakt het namelijk mogelijk een linkprofiel uit te breiden met backlinks die niet alleen goed zijn voor de ranking van de website, maar ook een meerwaarde vormen voor online gebruikers. Daar heeft Google natuurlijk niets op tegen.

Daarnaast zal een linkprofiel dat een organische groei vertoont minder alarmbellen doen rinkelen bij Google dan een linkprofiel dat zichzelf in korte tijd explosief vermenigvuldigt. Strategisch linkbuilden is dan ook de ideale manier om een website op veilige wijze in de bovenste regionen van de zoekresultaten te loodsen.

De beste linkbuilden tips voor SEO

Linkbuilden is een complex proces dat een goede voorbereiding en de grootst mogelijke zorgvuldigheid vereist. Een kleine fout kan al voldoende zijn om in aanmerking te komen voor een straf vanuit Google wegens manipulatie van de zoekresultaten. Het is vaak zeer lastig om te herstellen van dergelijke maatregelen en sommige websites komen er zelfs nooit meer bovenop.

Hieronder geven wij daarom een aantal belangrijke linkbuilden tips om een penalty vanuit Google te voorkomen en een duurzame groei van uw linkprofiel te realiseren:

 • Verzamel alleen backlinks met een hoge mate van relevantie
 • Breng variatie aan in de Anchor Text van de backlinks
 • Creëer een linkprofiel dat bestaat uit zowel oneway links als reciprocal links
 • Verzamel niet alleen links naar de homepage, maar ook naar andere pagina’s op de site
 • Maak gebruik van zowel follow als no-follow links
 • Benut uitgaande links voor hogere rankings in Google
 • Gebruik social media kanalen voor nieuwe backlinks
 • Zorg voor een divers linkprofiel met een diversiteit aan IP-adressen

Het opvolgen van bovenstaande linkbuilden tips is een belangrijke eerste stap naar een hogere positie in Google. Natuurlijk zijn er ook een aantal zaken die u absoluut niet moet doen tijdens het linkbuilden:

 • Het linkprofiel onnatuurlijk snel uitbreiden met nieuwe backlinks (meer dan 5 per dag)
 • Backlinks verzamelen met een zeer lage relevantie
 • Altijd dezelfde Anchor Text gebruiken voor links
 • Weinig variatie aanbrengen in het linkprofiel (veel links afkomstig van dezelfde websites)
 • Nieuwe backlinks kopen of verkopen
 • Links uitwisselen met websites van lage kwaliteit
 • Een linkprofiel creëren dat alleen oneway links bevat

Wanneer een website zich schuldig maakt aan een of meerdere van bovenvermelde praktijken, zal deze al snel in het verdachtenbankje van Google belanden. Strategisch linkbuilden en het opvolgen van onze eerder genoemde linkbuilden tips is daarom van cruciaal belang om een penalty in de zoekresultaten te voorkomen.

Linkbuilden uitbesteden aan goede linkbuilder

Wilt u uw linkbuilding uitbesteden aan een goede linkbuilder? Dan is het verstandig om bij uw keuze niet over één nacht ijs te gaan. Linkbuilden is een vak apart waarvoor een gedegen kennis en expertise zijn vereist. Het inhuren van een onervaren partij is een groot risico, omdat u geen enkele garantie heeft op een goed resultaat.

Sterker nog: een onervaren of opvallend goedkoop linkbuilding bureau kan uw website meer schade berokkenen dan dat het u wat oplevert. Niet elke linkbuilder kiest er namelijk voor om strategisch te linkbuilden. Tegenwoordig zijn er veel prijsstunters in de markt die snel willen scoren en daarom dubieuze linkbuilding strategieën toepassen die op termijn meer kwaad dan goed doen.

De kwaliteit van uw backlinks bepaalt het linkbuilding effect

De kwaliteit van uw backlinks bepaalt het linkbuilding effect

Het is dan ook sterk aan te bevelen uiterst goedkope linkbuilders sceptisch tegemoet te treden. Kwalitatief hoogwaardige linkbuilding vereist niet alleen deskundigheid en ervaring, maar kost ook tijd en geld. Linkbuilden tegen een stuntprijs is dan ook alleen mogelijk wanneer een of meerdere van deze elementen geheel ontbreken.

Zelfs het eenmalig uitproberen van een goedkoop linkbuilding bureau kan desastreuze gevolgen hebben voor de positie van uw website in Google. Wanneer een site eenmaal een penalty heeft gekregen, is het zeer lastig deze weer ongedaan te maken. En zelfs wanneer dit lukt, gaan er vaak vele maanden of jaren overheen.

Bovendien is het risico groot dat de website nooit meer op het oude niveau zal komen. Er zijn talloze praktijkvoorbeelden waarbij florerende bedrijven hun bezoekersverkeer van de ene op de andere dag zagen instorten door een straf vanuit Google. In veel gevallen betekent dit een dramatische teruggang in inkomsten en in sommige gevallen zelfs een faillissement.

Welk linkbuilding bureau en linkbuilding pakket kiezen?

Een ervaren linkbuilding bureau zoals Webton weet exact wat ervoor nodig is om uw website op een veilige manier hoog in Google te brengen en past geen risicovolle linkbuilding tactieken toe die tot een penalty in Google kunnen leiden. Hierdoor kunt u met een veilig gevoel linkbuilden en weet u zeker dat de linkbuilding het gewenste effect sorteert.

Het portfolio van een linkbuilding bureau spreekt vaak boekdelen over de betrouwbaarheid en behaalde resultaten. Webton heeft al voor talloze klanten top-3 posities in Google gerealiseerd en beschikt zowel in België als in Nederland over een uitstekende reputatie. Zo weet u zeker dat u in zee gaat met een betrouwbare linkbuilder die u gegarandeerde resultaten levert.

Strategisch linkbuilden van Webton verzekert u van een duurzame toename in bezoekers op uw website en kan daarmee tot veel nieuwe klanten leiden. Hierdoor verdienen onze linkbuilding diensten zichzelf al snel terug. Wilt u ook linkbuilden en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op via info@webton.be of bel naar +32 38080242.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top