Nieuwe testing tool voor AMP pagina’s

Accelerated Mobile Pages, vaak afgekort tot AMP, zijn een fantastische manier om content op mobiele apparaten sneller in te laten laden. Het maken van een AMP pagina is echter niet voor iedereen even gemakkelijk en soms gaat er dan ook wel eens wat mis. Speciaal hiervoor heeft Google een nieuwe versie van de AMP testing tool uitgebracht, waarmee je als gebruiker in luttele seconden problemen kunt opsporen en verhelpen.

Zo werkt de AMP testing tool

De tool werkt in de praktijk bijzonder eenvoudig. Alles wat je hoeft te doen is de URL van je AMP-pagina in te voeren, waarna deze wordt gescand op mogelijke problemen. Als er geen fouten worden gevonden, krijg je de volgende melding te zien:

Voorbeeld van een geldige AMP-pagina

Voorbeeld van een geldige AMP-pagina

Dit betekent dat de AMP markup code geldig is en dat Google de pagina als een AMP-pagina in de zoekresultaten kan verwerken.
Een AMP pagina die wél fouten bevat, resulteert in de volgende melding:

Voorbeeld van een ongeldige AMP-pagina

Voorbeeld van een ongeldige AMP-pagina

Natuurlijk zit geen enkele webmaster op deze melding te wachten. Onder het bericht worden daarom de exacte problemen op de pagina weergegeven, met daarbij een optionele uitleg hoe je deze het snelst kunt oplossen. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de eerdere versie.

Dit zijn de belangrijkste verbeteringen

Maar de nieuwe testing tool bevat nog diverse andere verbeteringen. Als gebruiker krijg je niet alleen inzicht in de problemen die zich afspelen op een pagina, maar kun je ook zien hoe vaak deze problemen voorkomen. Met behulp van een drop-down knop kun je daarnaast in één oogopslag bekijken in welke regel code de fout voorkomt, zodat je niet zelf eindeloos hoeft te zoeken. Dit maakt het oplossen van errors een stuk gemakkelijker.

Ironisch genoeg had de oude versie van de testing tool geen mobielvriendelijk ontwerp, terwijl dit de essentie is van hetgeen dat wordt getest. Daar is nu verbetering in aangebracht; de website is volledig responsive en wordt hierdoor prima weergegeven op een variëteit aan mobiele apparaten.

Voorts wordt nu geen gebruik gemaakt van een eigen algoritme, maar van de originele Googlebot om pagina’s in real-time te analyseren. Dit zorgt weliswaar voor een iets langere laadtijd, maar leidt tegelijkertijd tot nauwkeuriger resultaten.

Voor wie is de testing tool geschikt?

Iedereen met een website die beter gevonden wil worden in mobiele zoekresultaten, heeft baat bij het gebruik van Accelerated Mobile Pages. Of je nu een WordPress site wilt maken of je eigen webshop wilt beginnen; meer dan de helft van jouw bezoekers en klanten is afkomstig van mobiele devices.

Goed functionerende en snel ladende mobiele pagina’s zijn dan ook een voorwaarde om het online succes te behalen dat je nastreeft. AMP pagina’s hebben de toekomst en dit maakt de testing tool een onmisbaar instrument voor elke serieuze webmaster. Het hulpmiddel is voor iedereen gratis te gebruiken en ingelogd zijn met je Google-account is niet noodzakelijk.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top