Nieuwe WordPress versie aangekondigd

Een van de grote voordelen van WordPress is het open source karakter. Talloze ontwikkelaars over de hele wereld werken dagelijks hard om het Content Management Systeem te verbeteren. En dat heeft resultaat, want inmiddels wordt het door zo’n 50% van alle websites gebruikt. Inmiddels is er weer een nieuwe WordPress versie aangekondigd, die diverse kleine verbeteringen belooft.

WordPress 4.8 Beta 1

Beveiliging en bugs blijven aandachtspunt

Over de laatste grote release van het CMS, versie 4.7, viel voor gebruikers weinig te klagen. Met functionaliteiten als snelle aanpassingen in placeholder content, een dynamische headerimage en een realtime preview is het maken en bewerken van een WordPress site een stuk makkelijker geworden. Maar zoals vaak het geval bij een nieuwe release, was ook in deze versie een beveiligingslek geslopen.

Al kort na de introductie werd daarom een noodzakelijke beveiligingsupdate uitgebracht, waarin maar liefst acht verschillende kwetsbaarheden werden aangepakt. Ook werden 61 kleine bugs opgelost waar gebruikers over klaagden. In de nu aangekondigde nieuwe versie (4.8) hebben de ontwikkelaars dan ook extra aandacht geschonken aan het voorkomen van bugs en veiligheidslekken.

Nieuwe TinyMCE en betere navigatie

WordPress 4.8 belooft niet alleen een foutloos en veilig CMS te worden, maar bevat zoals gewoonlijk ook diverse nieuwe functionaliteiten. De belangrijkste hiervan is een volledig vernieuwde TinyMCE, de bekende visuele editor waarmee pagina’s en blogberichten in WordPress snel en gemakkelijk opgemaakt kunnen worden.

Wie dagelijks met WordPress werkt, weet als geen ander dat kleine veranderingen in TinyMCE veel tijd kunnen besparen. De ontwikkelaars hebben dit keer de focus gelegd op een nog intuïtievere navigatie rondom inline elementen zoals links. Zeker voor content marketeers die regelmatig interne en externe links toepassen als onderdeel van een SEO-strategie, is dit een waardevolle toevoeging.

Test de nieuwe release nu alvast zelf

Een ander integraal onderdeel van WordPress waar verbeteringen aan zijn aangebracht, zijn de widgets. Niet alleen wordt visual editing nu ondersteund in de tekstwidget, maar ook zijn er nieuwe mediawidgets toegevoegd voor onder andere afbeeldingen, video en audio. Onontbeerlijk in een tijd waarin het audiovisuele geweld op websites alleen maar toeneemt.

Wil je de nieuwe WordPress versie alvast testen? Gebruik de beta tester plugin om alle nieuwe functionaliteiten nu zelf te ervaren. Het installeren van de plugin is een fluitje van een cent, maar we raden je wel aan om voor de zekerheid eerst een backup te maken van je huidige WordPress site. Het veiligste blijft om te wachten tot de officiële release, want die is al volgende maand.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top