Shopping advertenties binnenkort in Google Afbeeldingen

De afbeeldingen sectie in de zoekmachine van Google bevat binnenkort ook advertenties. Dit is een van de vele vernieuwingen die de zoekmachinegigant in de komende jaren doorvoert op het gebied van advertenties.

Google voert de maatregel geleidelijk in, zodat gebruikers langzaam kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Aanvankelijk gaat het alleen om Google Shopping advertenties, maar de verwachting is dat dit in de toekomst wordt uitgebreid met andere soorten advertenties.

Veel informatie over afgebeelde producten

De Shopping advertenties gaan waarschijnlijk een gehele regel screen real estate in beslag nemen, die anders gevuld zou zijn met organische afbeeldingen. Volgens Google is er bewust gekozen voor Shopping advertenties, omdat uit onderzoek zou blijken dat veel mensen de Afbeeldingen zoekresultaten reeds gebruiken als startpunt voor hun online aankopen.

Deze mensen blijken vaak te willen weten hoeveel bepaalde afgebeelde producten kosten en waar deze te verkrijgen zijn. De nieuwe Google advertenties helpen om deze vragen te beantwoorden en bevatten onder meer duidelijke tekst over prijzen en locaties waar de geadverteerde producten eventueel gekocht kunnen worden.

Google Shopping zoekresultaten binnenkort in Google Afbeeldingen

Google Shopping zoekresultaten binnenkort in Google Afbeeldingen

Meer advertentiemogelijkheden voor retailers

Het is Google’s streven om eigenaren van een webwinkel steeds beter te helpen bij het verkopen van producten. Dit komt onder meer tot uiting in het type advertenties dat in de afbeeldingen sectie van de zoekresultaten wordt geplaatst. Sommige Google Shopping advertenties zijn bijvoorbeeld local inventory ads, die gebruikers informeren over de winkelvoorraad van een bepaald product.

Wanneer het product in de dichtstbijzijnde winkelvestiging niet op voorraad is, kan de gebruiker via een speciale click & collect optie de artikelen alsnog gratis laten bezorgen in deze vestiging en de bestelling later op een gewenst tijdstip ophalen. In het begin is deze functionaliteit nog niet beschikbaar in Nederland, maar al wel in Amerika en Duitsland.

Shopping advertenties integreren volledig automatisch

Aangezien de Google Afbeeldingen zoekresultaten een vast onderdeel vormen van Google’s Display Netwerk, hoeven marketeers geen verdere actie te ondernemen om hun Shopping advertenties weergegeven te laten worden in de afbeeldingen sectie. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid volledig automatisch gebeuren.

Wat de gevolgen van Google’s maatregel zullen zijn, zal de komende tijd moeten blijken. Vanuit de SEO-community wordt inmiddels al wat voorzichtige kritiek geuit. De verschijningsmogelijkheden voor advertenties in Google zouden de laatste jaren namelijk dusdanig toenemen, dat de waarde van elke klik voor adverteerders steeds meer afneemt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top