Uitklapbare mobiele content gewoon geïndexeerd

Steeds vaker zijn websitebezoekers afkomstig van mobiele apparaten. De kleine schermen van deze devices bieden echter maar een beperkte ruimte voor content. Er zijn daarom veel verschillende manieren waarop de content op mobiele sites wordt ingekort. Op sommige mobiele websites wordt een groot deel van de content bijvoorbeeld simpelweg verwijderd, terwijl andere sites de content handig verbergen door deze uitklapbaar te maken in de vorm van een menu of tabblad.

Verborgen content van oudsher niet geliefd bij Google

Die laatste methode lijkt slim, maar kan van oudsher serieuze nadelen hebben voor de ranking van een mobiele site. In het recente verleden liet Google namelijk nog weten dat crawlers van de zoekmachine zogenaamde verborgen content bewust negeren bij de indexatie van een webpagina. Het algoritme kan namelijk zien dat de content in eerste instantie niet zichtbaar is voor bezoekers, wat tot de nodige verwarring kan leiden na het doorklikken vanuit de zoekresultaten.

Een gebruiker die de verborgen content immers wel ziet in de zoekresultaten, zal verbaasd zijn wanneer hij de content na het doorklikken op de website nergens kan vinden. De kans bestaat zelfs dat deze gebruiker zich misleid zal voelen, iets wat Google ten koste van alles wil voorkomen. In het verleden was het dan ook zo dat wanneer je zeker wilde weten dat je content geïndexeerd werd, je het direct zichtbaar moest maken voor gebruikers na het landen op je webpagina.

Verborgen content: gebruiksvriendelijk of niet?

Verborgen content: gebruiksvriendelijk of niet?

Goede mobiele gebruikerservaring boven alles

In bovenstaande situatie is echter verandering gekomen, zo blijkt uit de woorden van een Google topman van ongeveer een week geleden. Het bedrijf is van mening veranderd omdat we tegenwoordig leven in een mobile-first world, een digitale wereld waarin content op mobiele devices zo optimaal mogelijk moet worden weergegeven. Talloze websites maken zich tegenwoordig schuldig aan het verbergen van content achter uitklapbare menu’s en Google wil deze sites niet langer straffen door de content niet te indexeren.

Content die verborgen wordt gehouden om de mobiele gebruikerservaring te verbeteren, wordt tegenwoordig dan ook gewoon door de zoekmachine geïndexeerd. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van uitklapbare tabbladen en menu’s, ook wel bekend als zogenaamde accordions, inmiddels absoluut is aan te raden. Zo blijft je website overzichtelijk voor mobiele bezoekers en kun je toch hoog in Google ranken op content die in eerste instantie niet direct zichtbaar is.

Kies voor eerlijke vorm van zoekmachine optimalisatie

Maar let op, zo waarschuwt Google: content die verborgen wordt gehouden om andere redenen dan het optimaliseren van de mobiele gebruikerservaring, loopt nog steeds het risico niet te worden geïndexeerd. Het algoritme is daarnaast prima in staat om manipulatieve zoekmachine optimalisatie methoden te achterhalen. Wanneer verborgen inhoud hier deel van uitmaakt, loop je niet alleen het risico op non-indexatie van je content, maar eventueel ook op een straf vanuit Google. Blijf daarom altijd streven naar een optimale ervaring voor de gebruiker.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top