Voice Commands en Voice Search nog altijd in opkomst

Uit onderzoek van Adobe Analytics blijkt dat Voice Commands en Voice Search in opkomst zijn. Voor trouwe lezers van de Webton-blog geen verrassing, want al in januari van dit jaar meldden wij dat Voice Search – ook wel bekend als gesproken zoekopdrachten – een steile groeicurve vertoont. Die ontwikkeling heeft zich sindsdien dus alleen maar doorgezet.

Voice Commands en Voice Search nog altijd in opkomst

Steeds meer consumenten hebben een slimme speaker

Adobe voert regelmatig onderzoek uit naar nieuwe ontwikkelingen in de markt. In zijn laatste Voice Assistants report laat het bedrijf zien hoe Voice Commands een trend is die eigenlijk niet meer te stuiten is. In de Verenigde Staten gebruikt inmiddels 1 op de 3 consumenten een slimme speaker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Google Home, Amazon Echo en Apple HomePod.

Een slimme speaker maakt het mogelijk om met gesproken commando’s allerlei digitale taken uit te voeren. Vraag de box bijvoorbeeld hoe laat het is, bestel een pizza of voer een gesproken zoekopdracht in Google uit (Voice Search dus). De mogelijkheden zijn eindeloos en worden door fabrikanten van slimme speakers nog altijd dagelijks verder uitgebreid.

Mensen gebruiken slimme speakers dagelijks

De onderzoekers stellen in het rapport dat de piek van de groeicurve nog niet voorbij is. Ze verwachten dat volgend jaar maar liefst 1 op de 2 consumenten in de Verenigde Staten een slimme speaker gebruikt. De consumenten die dat nu al doen, gebruiken het apparaat bovendien vaak: maar liefst 3 op de 4 eigenaren maakt elke dag gebruik van gesproken commando’s.

1 op de 2 eigenaren gebruikt zijn slimme speaker zelfs meerdere keren per dag. Ook de aanwezigheid van anderen vormt hierbij niet langer een obstakel. 3 op de 4 gebruikers zegt zonder gêne tegen zijn speaker aan te praten waar anderen bij zijn. Eenzelfde trend zien we al bij mobiele gebruikers die steeds vaker op straat tegen hun mobiele telefoon aanpraten.

Voice Commands gaan ons leven veranderen

Nu Voice Commands in de Verenigde Staten zijn ingeburgerd, hoeven we niet lang meer te wachten voordat deze trend naar de Benelux overwaait. Natuurlijk, slimme speakers zijn ook nu al in eigen land te koop, maar de functionaliteit is veelal nog beperkt doordat bedrijven als Google, Amazon en Apple de vertaalslag vanuit het Engels nog niet hebben voltooid.

Dat zal echter niet lang meer duren. Ook hier zal het gebruik van slimme speakers dan –  en daarmee dat van Voice Commands en Voice Search – de normaalste zaak van de wereld zijn. Dat betekent dat onder meer de manier waarop jij je website optimaliseert voor de zoekresultaten compleet gaat veranderen. Mensen zoeken namelijk anders met gesproken zoekopdrachten dan met getypte varianten. Wij houden je de komende tijd op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top