Websites worden steeds vaker gehackt

Heb jij je website zelf gebouwd of laten maken door een professionele websitebouwer? Beide scenario’s vormen geen garantie voor een succesvolle beveiliging van je website, zo blijkt uit recent onderzoek. Volgens de onderzoekers is het niet zozeer het gebruikte platform of de gekozen techniek, maar vooral de sterkte van het wachtwoord dat bepalend is voor het veiligheidsrisico van je website.

Website hacks in opkomst

Content Management Systeem maakt geen verschil

Meer dan de helft van de bedrijven kiest er tegenwoordig voor om een WordPress site te laten maken. Dat maakt op het gebied van veiligheid geen verschil, zo betogen de onderzoekers. Websites die draaien op Joomla, phpBB of zelfs speciaal geschreven Content Management Systemen zijn namelijk net zo gevoelig voor succesvolle aanvallen door hackers.

De veiligheid van websites is in opspraak nu recent een gehackte database met daarin maar liefst 1,4 biljoen wachtwoorden is uitgelekt. Met deze wachtwoorden krijgen kwaadwillenden toegang tot de Content Management Systemen en server (inclusief administratierechten) van talloze websites over de hele wereld. Het leidde op 18 december tot een serie van maar liefst 14 miljoen hackpogingen per uur.

Handleiding voor eigenhandig herstellen hack

Vanwege de actualiteit van het onderwerp en de toenemende vraag vanuit bedrijven naar een betere beveiliging, heeft Google besloten nu ook een steentje bij te dragen. Op Google’s Webmaster Blog staat inmiddels een handleiding waarin wordt uitgelegd hoe jij je WordPress site redt van een succesvolle hackpoging.

Wat in de handleiding echter niet wordt vermeld, is het feit dat sommige hackers in het Content Management Systeem een nieuwe gebruiker met administratierechten creëren. Hierdoor behouden zij toegang tot je website, zelfs nadat jij de hack eigenhandig hebt hersteld. Het scannen van je databases op nieuwe gebruikers met hoge toegangsrechten is dan ook cruciaal voor een permanente oplossing.

Kies betere wachtwoorden

Wil jij je website ook zo effectief mogelijk beschermen tegen een hackpoging van buitenaf? Dan is de belangrijkste stap het versterken van je wachtwoord. Maak het bij voorkeur zo lang mogelijk en gebruik nummers, symbolen en zowel hoofd- als kleine letters. Verander daarnaast niet alleen je inloggegevens van WordPress, maar ook die bij je hostingaanbieder en emailadressen.

Is de beveiliging van je huidige site niet voldoende en ben je toch al toe aan een nieuwe site? Dan kun je deze het beste tegen voordelige tarieven laten bouwen door een professionele partij. Want hoewel dit geen keiharde garantie is tegen een hackpoging, wordt de kans wel een stuk kleiner dan wanneer je zelf met een Content Management Systeem aan de slag gaat. Bijkomend voordeel: een partij zoals Webton steekt je website op technisch vlak dusdanig in elkaar, dat je ook nog eens in aanmerking komt voor hogere posities in Google. Dat is mooi meegenomen!

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top