WordPress site maken

Een WordPress site maken is een goed idee wanneer u een moderne website met uitgebreide functionaliteiten nastreeft. WordPress is relatief laagdrempelig, waardoor een WordPress site maken of aanpassen vrij eenvoudig is. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden wanneer u zelf een website met WordPress wilt maken.

Wist u dat meer dan de helft van alle websites wereldwijd WordPress gebruikt als Content Management System (CMS)? De grote populariteit van dit CMS is eenvoudig te verklaren. WordPress is namelijk gratis, veelzijdig, mobielvriendelijk, gebruiksvriendelijk, zoekmachinevriendelijk en wordt continu doorontwikkeld.

WordPress site maken is een vak apart

WordPress site maken is een vak apart

Wat is een Content Management System zoals WordPress?

Goed, het moge duidelijk zijn dat WordPress talloze voordelen biedt ten opzichte van andere Content Management Systems. Concurrenten van WordPress zijn onder meer bekende CMS’en zoals Joomla en Drupal. Maar wat is een CMS nu eigenlijk en waarom zou u dit gebruiken om een website te maken?

Het antwoord wordt eigenlijk al verklapt door de naam: een Content Management System is een content management systeem oftewel een inhoud beheer systeem. Hiermee kunnen mensen zonder een technische achtergrond op toegankelijke wijze webpagina’s op internet publiceren en aanpassen, zonder dat zij hiervoor een opmaaktaal zoals HTML hoeven te beheersen.

Het grote voordeel van een CMS zoals WordPress is dat de content voor een nieuwe pagina in een overzichtelijk tekstverwerkingsvenster kan worden ingevoerd. Na publicatie wordt de tekst automatisch in het bestaande ontwerp van de website geplaatst en krijgen bezoekers een professioneel ogende webpagina te zien.

Dit maakt een WordPress site maken bijzonder toegankelijk voor mensen die nog nooit eerder een website hebben gemaakt. WordPress heeft met name meerwaarde voor websites waarvan de inhoud regelmatig wordt geactualiseerd, maar het webdesign gedurende een langere periode hetzelfde blijft.

De meeste websites voldoen tegenwoordig aan bovenstaande criteria. Hierdoor is een WordPress site maken niet alleen een prima idee voor particulieren, maar ook grote bedrijven gebruiken dit CMS steeds vaker als basis voor hun corporate website. Zelfs een webshop maken is prima mogelijk. Dit bewijst eens te meer de enorme veelzijdigheid en brede toepassingsmogelijkheden van WordPress.

WordPress site maken zonder blog

WordPress heeft in de loop der jaren veel faam verworven als CMS dat bij uitstek geschikt is voor het maken van een weblog, ook wel afgekort als blog. Een blog fungeert als online medium waar de blogger (schrijver) achter de WordPress site op regelmatige basis nieuwe artikelen of andere content publiceert.

De content op een WordPress blog kan over allerlei onderwerpen gaan: van de nieuwste trends en actualiteiten tot diepgravende onderzoeksjournalistiek of branchegerelateerde informatie. Bezoekers van een WordPress site hebben na publicatie onder elk artikel de mogelijkheid om een reactie achter te laten.

Een blogpost op een WordPress site vormt hierdoor vaak het startpunt voor een online conversatie over het betreffende onderwerp. Dit staat in schril contrast met een traditionele website met een statisch karakter. Een WordPress blog stimuleert interactie tussen online gebruikers en vormt hiermee een ideale mix tussen een traditionele site en een internetforum.

Een WordPress site maken zonder blog is iets dat zelden gebeurt. De blogfunctionaliteit is immers een van de sterke punten van WordPress als CMS. Dankzij de blog kan de website op regelmatige basis worden voorzien van nieuwe content. De blogfunctie zorgt ervoor dat deze automatisch op chronologische volgorde wordt gepresenteerd aan de bezoeker.

Een website die regelmatig wordt geactualiseerd met nieuwe artikelen (zie ook content marketing), scoort over het algemeen hoger in Google. Een blog kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van een WordPress site. Omdat WordPress sowieso al een zoekmachinevriendelijk CMS is, wordt deze goede vindbaarheid in zoekmachines nog eens versterkt.

Een WordPress site maken zonder blog is daarom niet aan te bevelen, maar in de praktijk wel degelijk mogelijk. Wilt u bijvoorbeeld een bedrijfswebsite die alleen statische informatie bevat zoals de bedrijfshistorie, route en contactgegevens? Dan kunt u prima een zeer professionele WordPress site maken zonder blog. U mist dan echter wel de grote voordelen van content marketing.

Een WordPress site maken zonder blog

Een WordPress site maken zonder blog

WordPress site maken zonder domein

Veel particuliere gebruikers zoals bloggers kiezen ervoor een WordPress site te maken zonder domein. Zij schaffen in dat geval niet zelf een domeinnaam en hosting aan, maar maken gebruik van de gratis hosting en bijbehorende URL van WordPress.com. Een standaard URL van een dergelijke WordPress site ziet er dan als volgt uit:

voorbeeld.wordpress.com

Bovenstaand adres is voor de gemiddelde WordPress site van een particuliere gebruiker natuurlijk geen enkel probleem. Wanneer het bijvoorbeeld de bedoeling is om snel een WordPress site te maken voor een familiefeest of een andere kleinschalige bijeenkomst, is zo’n gratis domein de ideale oplossing.

Een WordPress site die echter meer bezoekers krijgt, vereist een professionele domeinnaam. Voor de corporate website van een groot bedrijf is een website met een gratis WordPress URL bijvoorbeeld absoluut niet representatief. Een professionele URL van een serieuze website of bedrijfswebsite ziet er als volgt uit:

www.voorbeeld.be

Heeft u op dit moment een WordPress site zonder domein en wilt u graag een zelf gekozen domeinnaam toevoegen? Er zijn 3 manieren om dit te realiseren:

  • Registreer een nieuw domein via WordPress.com en koppel dit automatisch aan uw WordPress site. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om een domeinnaam te verkrijgen.
  • Koppel een bestaand domein (dat u reeds in een eerder stadium elders heeft geregistreerd) aan uw huidige WordPress site.
  • Koppel een subdomein (van een domein met een bestaande website) aan uw huidige WordPress site. Op deze wijze kunt u uw WordPress blog bijvoorbeeld scheiden van de corporate website. De URL van de blog wordt dan bijvoorbeeld: blog.voorbeeld.be.

WordPress site maken: hoe WordPress installeren?

Bent u gereed om uw WordPress site te maken? Dan is het installeren van WordPress de eerste stap. De installatie is niet moeilijk en vereist weinig technische kennis, maar het is wel van belang dat u zorgvuldig te werk gaat om eventuele problemen te voorkomen. WordPress installeren kan op twee manieren, die we hieronder nader uitleggen:

WordPress automatisch installeren

Veel webhosting bedrijven in België bieden tegenwoordig de mogelijkheid om WordPress automatisch te installeren. Deze automatische WordPress installatie wordt vaak ook wel Installatron, Auto-Installer of One-Click-Installer genoemd. Zo kunt u het CMS met enkele muisklikken installeren en wordt een WordPress site maken wel heel eenvoudig.

Ga allereerst naar het beheerscherm van uw hostingpakket om WordPress te installeren. Dit kan bijvoorbeeld DirectAdmin, cPanel of Plesk zijn. Zoek onder ‘Software’ of ‘Applicaties’ naar WordPress en klik vervolgens op het WordPress-icoontje. Hierna begint de installatiewizard en vult u de gevraagde gegevens in om WordPress direct te installeren.

WordPress handmatig installeren

Biedt uw webhoster geen automatische installatie van WordPress aan of wilt u zelf de volledige controle over de installatie behouden? Kies er dan voor om WordPress handmatig te installeren. Dit hoeft niet veel langer te duren dan een automatische installatie, want ook een handmatige installatie kan binnen slechts 4 minuten zijn afgerond.

Maak allereerst verbinding met de server van uw hostingprovider via een FTP-programma zoals FileZilla of WS FTP. Hiervoor heeft u gegevens nodig zoals de servernaam, gebruikersnaam en een wachtwoord. Deze heeft u als het goed is per e-mail ontvangen na het aanvragen van uw webhostingpakket.

Upload het WordPress-installatiebestand naar de server en bezoek uw domeinnaam met behulp van de bijbehorende MySQL-gegevens. Doorloop vervolgens de WordPress installatiewizard en vul alle benodigde gegevens in. Dat is alles, WordPress is volledig geïnstalleerd en u kunt beginnen met uw WordPress site maken!

WordPress site maken: welke WordPress themes kiezen?

Een WordPress site maken begint pas echt wanneer u de WordPress installatie heeft afgerond. Uw website heeft een webdesign nodig met de juiste uitstraling voor uw bedrijf of de sector waarin u actief bent. Gelukkig maakt WordPress webdesign een stuk eenvoudiger door zogenaamde WordPress themes aan te bieden.

WordPress themes zijn speciale thema’s die als het ware een concept vormen voor het ontwerp van uw site. Een WordPress thema bepaalt onder meer zaken zoals de indeling en structuur van de website en is daarmee in grote mate verantwoordelijk voor het uiteindelijke uiterlijk van uw WordPress site.

Het is daarom belangrijk een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen tussen verschillende WordPress themes. Het is aan te raden direct het juiste thema te kiezen, want in een later stadium switchen kost onnodig veel tijd en brengt veel extra kopzorgen met zich mee. Neem daarom de tijd om een goede keuze te maken en neemt geen overhaaste beslissingen.

Een goede WordPress site maken begint bij het kiezen van een thema dat qua uiterlijk aansluit op de identiteit van uw bedrijf. Ook moet het thema qua webdesign redelijk overeenkomen met de conceptversie van uw website zoals u deze in gedachten heeft. Op internet zijn talloze gratis en betaalde WordPress themes te vinden, elk met hun eigen voordelen en nadelen.

Een grote kracht van WordPress themes is de enorme flexibiliteit ervan. Wilt u uw WordPress site na enige tijd bijvoorbeeld tóch voorzien van een nieuw thema? Na installatie van een nieuw thema verandert weliswaar het uiterlijk van uw website, maar de inhoud blijft onveranderd. Zo kunt u een WordPress site maken die altijd een moderne uitstraling behoudt.

WordPress site maken gratis

Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen, is het mogelijk om zo goed als gratis een WordPress site te maken. Afgezien van optionele kosten voor een domeinnaam en professionele webhosting, staat niets u in de weg om met behulp van WordPress zelf een website te maken en deze regelmatig te voorzien van nieuwe content.

Een gratis WordPress site maken heeft echter ook de nodige nadelen. Het kost gegarandeerd meer tijd dan u verwacht en het eindresultaat laat in de meeste gevallen te wensen over. Het is voor een onervaren gebruiker vrijwel onmogelijk om een WordPress site te maken die eruitziet alsof deze door een professioneel webdesign bureau is gemaakt.

Er is namelijk veel kennis en kunde voor nodig om een WordPress site te maken. Een website moet tegenwoordig onder meer een mooi ontwerp hebben, snel inladen, technisch goed in elkaar steken, mobielvriendelijk zijn en aan talloze andere eisen voldoen om de moderne bezoeker tevreden te stellen. En een tevreden bezoeker is een potentiële klant.

Talloze bedrijven maken echter de fout om veel tijd te steken in het zelf maken van een WordPress site. Wanneer het eindresultaat vervolgens niet aan de verwachtingen voldoet, moeten zij alsnog de hulp inschakelen van een professionele website bouwer. Dit kost aanzienlijk meer tijd en geld dan wanneer het webdesign direct aan een professionele partij zoals Webton wordt uitbesteed.

Webton is al meer dan 15 jaar actief op het gebied van webdesign en beschikt over een uitgebreid portfolio met een diversiteit aan websites van tevreden klanten. Wij zijn gespecialiseerd in de creatie van WordPress sites en hanteren zeer concurrerende tarieven. Wilt u graag dat wij uw WordPress site maken of wilt u meer informatie? Bel ons dan op +32 38080242 of mail naar info@webton.be.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top