Zoekmachine DuckDuckGo breekt eigen record

Privacy is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. In een tijd waarin overheidsdiensten meeluisteren en online giganten zoals Google en Facebook niet altijd even transparant zijn, stijgt de vraag vanuit de samenleving naar privacybewuste alternatieven. Zo’n alternatief vinden zij in de vorm van zoekmachine DuckDuckGo, die inmiddels een steeds serieuzere concurrent voor Google wordt.

Zoekmachine DuckDuckGo breekt eigen record

DuckDuckGo wordt steeds populairder

Onlangs maakte DuckDuckGo bekend dat het de grens van 30 miljoen dagelijkse zoekopdrachten heeft doorbroken. Dit betekent een nieuw record voor de zoekmachine, die vorig jaar nog 20 miljoen dagelijkse zoekopdrachten rapporteerde en daarmee tevreden kan terugkijken op een stijging van maar liefst 50%.

Hoewel 30 miljoen dagelijkse zoekopdrachten klinkt als een indrukwekkende statistiek, moeten we hem wel in het juiste perspectief plaatsen. Concurrent Google staat namelijk nog altijd eenzaam aan de top met maar liefst 3 biljoen dagelijkse zoekmachinegebruikers. Toch lijkt het erop dat DuckDuckGo aan het begin staat van een indrukwekkende opmars.

Kritiek op privacybeleid Google

Het nieuwe record van 30 miljoen dagelijkse zoekopdrachten vestigde DuckDuckGo afgelopen 10 oktober. Misschien niet geheel toevallig was dit dezelfde dag dat er groot nieuws naar buiten kwam over een veiligheidslek bij Google. Het bedrijf wist hier al sinds maart vanaf, maar deed er geruime tijd over om het lek op te lossen en verzuimde het te rapporteren aan de buitenwereld.

Deze handelwijze is Google op veel kritiek komen te staan en deed de roep om betrouwbare en privacygevoelige alternatieven verder stijgen. Het is dan ook een ironisch toeval (of niet) dat concurrent DuckDuckGo zijn record juist op deze dag brak. Enkele maanden eerder al had het bedrijf 10 miljoen dollar gekregen van privacybewuste investeerders.

Wat is DuckDuckGo precies?

DuckDuckGo legt de volledige focus op anoniem zoeken en laat elke zoekopdracht via het Tor-netwerk verlopen. Ook slaat het bedrijf jouw zoekgeschiedenis niet op en daarom zijn jouw zoekopdrachten nooit te achterhalen voor derden. Deze eigenschappen maken de zoekmachine de favoriet van een toenemend aantal mensen wereldwijd.

DuckDuckGo heeft er maar liefst 7 jaar over gedaan om tot 10 miljoen dagelijkse gebruikers te komen. Sindsdien komt deze hoeveelheid dagelijkse gebruikers er op jaarbasis bij. De groei verloopt dan ook exponentieel en sommige experts verwachten dat de zoekmachine in de toekomst een serieuze concurrent van Google gaat worden.

Webton: specialist in webdesign & zoekmachine marketing!
Top